Nu știm dacă tu te-ai gândit vreodată la aceasta, însă halatul pentru dama face parte din categoria pieselor de vestimentație emblematice. Dacă ai unul în apropierea ta, îți propunem să-l îmbraci și să ne însoțești cu puțină curiozitate, pentru a descoperi câteva lucruri interesante despre această piesă de vestimentație.
”Banyan”,”khalat”, ”chiton”, ”kimono” sau ”yukata”, dar și… nu atât de vechiul și celebrul ”capot”! Iată câteva dintre denumirile pe care le poartă străbunicii și străbunicele confortabilelor, plăcutelor, minunatelor și modernelor halate – fie acestea pufoase, homey & cozy, fie ele delicate, superbe și atât de… sexy.
Face parte dintre piesele vestimentare care rămân în modă și la modă, pentru că a reușit să ne ofere sentimentul acela minunat, de liniște sau de plăcere, de desfătare sau de confort. Suntem ființe emoționale, iar creatorii hainelor noastre preferate știu aceasta și transpun în creațiile lor îmbrățișările și alintările de care pielea noastră are nevoie.
Că tot vorbeam de emoții, pe lângă creatorii de modă, creatorii de filme sunt de asemenea… fini psihologi. Da, pentru că au știut să includă această piesă de vestimentație în scene celebre, transmițându-ne sau creând scene deosebite. Și au reușit, pentru că filmele și scenele create ne-au rămas ca repere comune, foarte dragi.
Iată o listă scurtă de filme în care protagonistele și protagoniștii poartă această piesă vestimentară atât de iubită:
Primul film de pe listă este ”Rocky”, în care apare unul dintre cele mai emblematice halate purtate de un la fel de celebru actor, îndrăgit de multe generații: Sylvester Stallone.
Continuăm cu ”Fight Club” în care unul dintre cei mai celebrii blonzi ai planetei se afișează într-un halat violet, fuzzy dar, dacă este să fim sincere, lui Brad Pitt îi stă bine în orice! Chiar și în acest halat cu motive ceașcă de cafea!
Ajungem la ”The Big Lebowski” în care ”The Dude”, interpretat de Jeff Bridges merge aproape oriunde în halatul de baie de culoare maro! Până la urmă… există ceva mai bun ca plimbarea până la magazinul alimentar îmbrăcat astfel?! Din perspectiva lui, nu credem să fie!
Încheiem această listă scurtă cu un film celebru: ”Pretty Woman”. Frumușica lui protagonista, interpretată de Julia Roberts apare în unul dintre acele halate de dama care poartă monograma hotelului. Un moment iconic, nu-i așa?!
… este necesar să redeschidem lista! Nu se poate altfel, pentru că un astfel de halat, absolut superb, trebuie menționat: cel purtat în ”Casino” de personajul ”Ace” Rothstein, interpretat de Robet De Niro! Totul se petrecea într-o scenă care transmite un îndrăzneț mesaj fashion-ist! Da, pentru că halatul purtat de acest personaj este unul din mătase de culoare… roz. Momentul ne trimite la istoria modei, care ne spune că tocurile și culoarea roz au aparținut inițial bărbaților!
Confortabile, moi, plăcute, relaxante, liniștitoare, reconfortante, calmante, recreative, consolante, fine, comode, elegante… și ne oprim! Da, ne oprim, pentru că altfel am continua lista aproape la nesfârșit. Iar aceasta demonstrează, fără urmă de că halatul este o piesă de vestimentație de care umanitatea s-a îndrăgostit iremediabil și pentru totdeauna. Această relație este una dintre cele mai gentile și puternice! Pielea noastră, înfășurată de materialul fin, delicat sau pufos al halatului, ne amintește de una dintre cele mai longevive și importante legături pe care omul le are: legătura cu lumea exterioară, care îl conține.
Relația aceasta este una care s-a dezvoltat în decursul timpului. Da, pentru că la începuturi, omul a folosit îmbrăcămintea cu scopul precis de a-și acoperi corpul. Apoi, odată cu evoluția umanității, veșmintele au avut legătură și cu statutul social pe care purtătorul lor îl deținea. Inevitabil, piesele vestimentare au început să se diversifice. Au devenit importante atât materialele din care erau realizate, cât și stilul pieselor de vestimentație, respectiv numărul lor și activitățile pentru care erau create. Astfel, hainele au devenit un semn de diferențiere între clasele sociale.
Astăzi, putem să alegem ce semnificație să atribuim hainelor: apartenență la un grup, exprimare a identității, simplu scop utilitar, expresie a valorilor dominante în societate etc.
Aruncând o privire prin istorie, concluzia noastră ar fi că precursorul halatului este de fapt unul dintre cele mai vechi veșminte purtate de oameni. Mai mult, piesa bifează și categoria ”piese vestimentare celebre” și în domeniul spiritualității, întrucât unul dintre cele mai celebre veșminte, în stil ”halat”, este veșmântul fără cusături purtat la crucificare.
Halatul este veșmântul preluat și în mediul preoțesc, sub denumirea de ”sutană”, dar și în cel academic și juridic, sub denumirea de ”robă”.
Japonezii, grecii, romanii, dar și francezii își dispută drepturile cu privire la inventarea primelor modele pentru dragele noastre halate pufoase dama
Iată, pe scurt, cum stau lucrurile la capitolul ”drepturi de autor pentru halat”:
Japonezii dețin dreptul asupra celebrului ”kimono”, piesă apărută în anii 800 – 1000 și care se apropie ca stil de modernele halate de baie dama
Grecii dețin dreptul asupra unui fel de halat colorat, denumit ”chiton”, purtat în secolul al IX-lea, veșmânt care simboliza locul de proveniență al celui care îl îmbrăca;
Romanii purtau halate sub toga, atunci când situațiile oficiale sau speciale le impunea aceasta;
În secolul al XIII-lea, în Europa, halatul este o îmbrăcăminte simplă în contrast cu îmbrăcămintea de zi, mai complexă;
La sfârșit de secol XIX – început de secol XX, în perioada Belle Epoque, civilizația și arta japoneză influențează Europa. Astfel că se impune reinventarea tradiționalului chimono, pentru ca halatul să se nască!
Cu o istorie interesantă, halatul este o piesă de vestimentație încărcată de semnificații, chiar ritualică, fiind purtată de-a lungul timpurilor în diverse forme, în momente importante.
Cum probabil știi, pe piață există mai multe tipuri de halate de baie dama
Acestea sunt realizate în stiluri diferite, din materiale diverse și într-o paletă largă de culori. Totuși există câteva categorii emblematice. Iată-le:
Halate tip fluffy sau pufos
Da, ne-am gândit să începem cu ele, pentru că, documentându-ne pentru acest articol, ne-au venit în ajutor. Orice tip de cercetare sau documentare pe care o ai de făcut într-un final de toamnă o vei face cel mai bine purtând un astfel de halat. Trust us! Acesta este modelul ACELA călduros, care nu te dezamăgește și te ajută în multe situații. În funcție de context, fie te va încălzi și vei continua cu brio documentarea, fie va absorbi apa și îți va usca rapid pielea după dușul revigorant!
Pe piață, îl vei găsi având diferite tipuri de croieli, cu guler sau chiar cu glugă, cu cordon în jurul taliei sau fermoar.
Halate tip chimono sau SPA
Dacă vrei SPA la tine acasă, îl poți avea, investind într-un halat tip SPA. Acesta este potrivit pentru a fi purtat când mergi la piscină sau după duș. Întrucât nu este un tip de halat foarte gros, va fi potrivit și pentru bagajul de vacanță. De regulă, nu are guler (de unde și asemănarea cu chimonoul) și este realizat din bumbac. Apropo, se spune că cel mai bun bumbac din lume ar fi cel egiptean! Deci, dacă nu ajungi prea repede prin Egipt, poți aduce… Egiptul la tine acasă, cumpărând un halat realizat dintr-un astfel de bumbac.
Halate din satin
Acesta este cel mai subțire model de halat de baie dama. Realizat din satin, acesta este unul elegant, delicat, rafinat. Poate fi purtat peste lenjeria de noapte, în anotimpurile cu o temperatură plăcută. Însă un compleu sexy poate fi alegerea ideală și atunci când vorbim de momente romantice în doi! Încălzește atmosfera! Pe site-ul nostru sunt prezente foarte multe modele, culori, stiluri, astfel că vei găsi cu siguranță modelul potrivit pentru tine.
Nu uita să alegi plata cu cardul online pentru 5% DISCOUNT, iar dacă adori ca timpul tău să nu depindă de nimeni, alege livrarea în easybox!
Te invităm să alegi din colecțiile noastre produsele preferate! Tu-ți dorești, noi realizăm!
Plateste online simplu si rapid cu cardul de credit pentru a beneficia de 5% din totalul de plata.
Daca ai in cos produse in valoare de 299 de lei iti oferim transportul gratuit.
Alege optiunea Easybox la finalizarea comenzii.
Cumpara fara griji, daca nu se potriveste poti returna produsul
Indraznete și rafinate, toate la dispoziția ta!